Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/stepehu1/public_html/dbconn.php on line 24
www.stepperformance.hu
 
 
 
Termékrendelés
Kiemelt partnerünk
Kiemelt esemény
Legfrissebb híreink
 
Egyéb tippek, tanácsok
 
Iratkozzon fel Hírlevelünkre!

 
 
Táplálkozási tanácsok - Jótékony vitaminok

9. Jótékony vitaminok
 
Itt a tél, ilyenkor különösen oda kell figyelni a megfelelő vitaminbevitelre. A vitamin szó maga azt jelenti: olyan anyag, amelyre szüksége van a szervezetnek – viszont mégesem tudja önmaga számára előállítani. Gondoskodnunk kell tehát a megfelelő bevitelről. Vannak a köznapi néven "zsíroldékonynak" nevezett A, D, E, és K vitaminok, és a vízoldékony vitaminok (B vitaminok, C, stb.) – szerepük rendkívül szerteágazó, az immunrendszer erősítésétől kezdve a vérdalvadási tényezőkön át a felszívódásig, az idegrendszer fejlődéséig sok életfontosságú folyamat elengedhetetlen részei. Bevitelükről elsősorban a tápanyagokkal érdemes gondoskodni, amelyek révén sokszor nem maga a vitamin, hanem előanyagai, az ún. provitaminok kerülnek a szerveztbe. Az szinte már evidens, hogy a zöldségek és gyümölcsök jó vitaminforrások, csakúgy, mint a gabonafélék, olajos magvak. Törekedjünk arra, hogy elsősorban a nálunk honos zöldségeket és gyümölcsöket együk – egyes tanulmányok szerint ezekből a szervezetünk könnyebben mozgosítja és hatékonyabban használja fel a vitaminokat, mint pl. a déli gyümölcsökből. A C vitamin esetében különösen érdemes természetes forrásra támaszkodni, mert a természetes molekula igen labilis és érzékeny a fényre, hőre, amelyek hatására megváltozik a szerkezete – ilyenkor élettanilag kedvező hatása nincs. Egyébként is érvényes, hogy lehetőleg nyersen fogyasszuk a vitaminforrásként szolgáló zöldséget, gyümölcsöt, mert a főzés, forralás nem kedvez a vitaminoknak. Ha főtt ételt készítünk is, inkább rövid ideig pároljuk, gyorsan futtassuk meg kevés növényi olajon. Léteznek természetesen vitaminnal dúsított ételek és italok is (multivitaminos gyümölcslevek) ezeket nyugodtan lehet fogyasztani, ha kedveljük az ízét. A multivitamin készítmények (kapszulák, tabletták) mindenféle vitamint tartalmaznak, de elsősorban azoknak ajánlott, akik nem tudják megoldani a friss gyümölccsel, zöldséggel történő bevitelt. Végső soron ez is megteszi – bár természetesen nem testreszabottan épp azt tartalmazza, amire szüksége van egy-egy egyénnek, de a vitaminhiány elkerülésére mindenképpen alkalmas. Télen különösen figyeljünk oda arra, hogy elegendő C-vitamint vigyünk be szervezetünkbe, mert az immunrendszert erősíti, a vírusos meghűlések elkerülésében, influenzák kiheverésében nagy segítséget jelent a szervezetnek.
 
 

Vissza Táplálkozási tanácsok Tovább