16. Az L-Karnitin és a zsírégető edzés
Az L-Karnitin egy természetes, vízoldékony anyag, mely az emberi szervezetben valamint az állati és növényi eredetű táplálékokban fordul elő. Az emberi szervezet körülbelül 20-25 gramm L-Karnitint tartalmaz, legnagyobb mennyiségben a vázizomzatban.
A táplálékok közül az állati eredetű táplálékok tartalmaznak nagyobb mennyiségben L-Karnitint. Főleg a vörös húsokban, mint például a birka, marha és a sertés hús találhatunk a legnagyobb mennyiségben.
Az L-Karnitin szerepe, hogy a szervezetben az energia termeléshez szükséges zsírsavakat oda szállítsa, ahol azok energiává alakulnak, gondoskodjon a különböző biokémiai folyamatokhoz szükséges enzim raktározásáról, illetve biztosítja az energiatermelés során keletkező káros anyagok eltávolítását a szervezetből.
Az L-Karnitin fogyasztása edzés, sportolás előtt egy-másfél órával javasolt.
Az L-Karnitin fogyasztásával javíthatjuk a sportban a fizikai teljesítményünket, csökkenthetjük az izomlázunkat kb. egyharmadára, és elősegíthetjük a gyorsabb regenerálódást.
A zsírégető edzés
A zsírégetés és a szálkás test sokak vágya, amit elérhetünk, ha ilyenkor tavasz és nyár közeledtével, gondosan megtervezzük az edzéseinket, és odafigyelünk néhány apróságra:
- Edzés előtt két órával, és edzés alatt semmilyen táplálékkal ne emeljük a vércukorszintünket, mivel szervezetünk először a szénhidrát és utána a zsír raktárakat kezdi hasznosítani.
- Edzés után magas fehérje tartalmú italokat, ételeket fogyasszunk.
- A lefekvés előtti utolsó étkezés 18 és 19 óra között történjen meg, kerülve a szénhidrát tartalmú táplálékok bevitelét, hiszen alvás alatt kevesebb energiára van szüksége a szervezetünknek és a többlet bevitel ilyenkor raktározódik.
- Az edzés legyen pörgős, folyamatos, közepes intenzitású.
Sok sikert az edzéshez!